Nieuws

Ik ben een Limited Edition

Veel coachingsvragen starten vanuit een twijfel over jezelf:

– ik ben anders
– ik kan iets niet
– help me om iets beter te doen
– waarom heb ik het lastig met …

Vaak is het de overtuiging achter de gedachte of uitspraak die het verschil maakt tussen: zie ik het als een afwijking of maakt het me uniek?
Ben ik ervan overtuigd dat het me helpt dan zie ik het doorgaans niet als een afwijking maar als een sterkte, ben ik ervan overtuigd dat het me tegenwerkt dan is het een probleem.
En wat hebben we met feedback van anderen gedaan? Zien we de feedback als een teken dat we er niet bijhoren – of iets niet goed doen, dan wordt het een zorg.


Bij Visionata zijn we fier om onze ‘hoek-af’-stijl. Het maakt ons uniek en anders, geloven we. En dus komen we er graag voor uit. Vreemd misschien maar het doet me nu makkelijker omgaan met een aantal klantenreacties: ‘dat is anders’, ‘de anderen stellen ons een andere oplossing voor’. Vroeger begon ik me bijna onmiddellijk te verantwoorden of werd ik ongerust of ik de vraag wel goed begrepen had en dus een goede aanpak voorstelde, soms twijfelde ik door deze reacties aan mijn kunnen en professionaliteit of andere keren paste ik de oplossing aan om de klant tegemoet te komen ook al was ik overtuigd dat men iets anders nodig had om vooruitgang te maken.
Na wat hersengymnastiek zijn we er trots op geworden om af te wijken van het geijkte, waardoor we ook anders reageren op ‘dat is anders’ – nu is onze respons: ‘fijn dat je dat opmerkt en wat denk je van deze aanpak?’

Wil jij zelf ontdekken wat jouw ‘Limited Edition’ is?
Wil je onze hoek af ervaren en live meemaken?
8/11 organiseren we met BlauwKonijn® een open workshop. #BlauwKonijn#helpendeovertuigingen#hersengymnastiek

The Sense & Non-sense van persoonlijkheidsprofielen

Zelf ben ik overtuigd gebruiker van Insights Discovery profielen. Een poosje terug werd ik geïnterviewd door Knack Weekend over dit thema.


Waarom ben ik dan een overtuigd gebruiker?

Soms heeft iedereen wel eens de idee omringd te worden door idioten. We begrijpen de andere niet of hebben het gevoel zelf niet begrepen te worden.
Ik merk vooral op in teams dat een persoonlijkheidsmodel een taal aanleert om verschillen en talenten te benoemen zonder dat we beginnen te oordelen maar vooral nog belangrijker, zonder dat men begint met de vinger te wijzen.
Het maakt het gesprek over wat men nodig heeft om de beste vorm van zichzelf te tonen binnen een team makkelijker. Daarbuiten helpt het teamleden makkelijker te benoemen waar men nood aan heeft in de onderlinge samenwerking.
Het is niet heiligmakend en elk model heeft zijn sterktes en onvolledigheden, maar als ik een team na maanden terug tegenkom en hoor voor welke eigenschappen men meer begrip kan opbrengen en welke focus het geeft binnen de samenwerking, denk ik ‘ het heeft het gesprek op gang gebracht!’. #kenjezelf#thinkoutsidethebox